Home
Favorite Links
Telephone directory
Service Guide
Rentals and Sales
Contact Us
Costa del Sol
Espanjan historiaa
Telemailer S.L
Guia Costa del Sol
Ennen ajanlaskun alkua
Ajanlaskun alettua
Islamilainen Espanja 711-1492
Kristitty Espanja
Espanjan yhdistyminen
Espanjan imperiumi
Lopun alku
Espanja 1800-luvulla
Espanjan sisällissota
Francon aika
Espanja palaa monarkiaan
Espanjan nykyaika
Francon aika

Francon aika  1939-1975

Francon koko nimi viittaa jo diktaattoriin:  Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo de Andrade.

Espanjan uudet hallitsijat aloittivat uusimalla opetuksen ja koulutuksen.  6000 keskiasteen opettajaa ammuttiin ja 7000 vangittiin. Älymystö ja taiteilijat karkotettiin maasta.  Sisällissodan ja diktatuurin aikana katosi espanjalaisarvion mukaan 90.000 ja brittiläisarvion mukaan 180.000.  Vaikeuksiin joutunut tutkintatuomari Baltasar Garzón ilmoitti kadonneiden määrän tarkasti,  114 266. Tähän mennessä on kaivettu esiin yli 4.500 kadonnutta.
Avioero säädettiin laittomaksi ja kirkollinen hääseremonia pakolliseksi.

Franco pääsi nopeasti Hitlerin suosioon. Hitler lahjoitti Francolle vuonna 1941 Mersun mallia Mercedes Benz G4. 57 valmistetusta kappaleesta on jäljellä kolme. Muut katosivat toisen maailmasodan aikana.  Francolle lahjoitettu G4 on tänä päivänä yleisön nähtävillä Madridin kuninkaanpalatsissa Palacio Real de El Prado. Mersun tehtaat restauroivat auton vuosina 2001-2004.  Restaurointi kesti kolme vuotta. G4:n moottori on kahdeksansylinterinen,  5,4 litrainen ja 115 hevosvoimainen. Neljän tonnin painoinen auto saavuttaa 103 kilometrin huippunopeuden ja kuluttaa 28-38 litraa satasella. Kolmiakselisessa autossa on pysyvä neliveto. Mersun tehtaat ovat tarjoutuneet antamaa Espanjan kuningashuoneelle avoimen shekin saadakseen auton valmistajan museoon.

Vuonna 1940 Málagassa säädettiin  laki,  missä määrättiin jalankulkijat kävelemään kadun oikealla puolella.  Lisäksi laki   edellytti uimarannoilla naisten ja miesten olevan omilla alueillaan.  Yläosaton uimapuku oli kielletty myös miehiltä.   Kaikkien näiden pykälien rikkomisesta seurasi sakko, mikä oli maksettava heti käteisellä. 

Ainoan sallitun puolueen, falangistipuolueen (FE) jäsenmäärä kasvoi sodan aikana miljoonaan jäseneen.
Maaliskuussa 1942 lukuisat upseerit, maanomistajat ja virkamiehet vaativat kuninkaakseen Alfonso III:n poikaa Don Juan Borbón. Franco hajoitti opposition vuoden 1944 loppuun mennessä karkottamalla heitä maasta ja vangitsemalla heitä.
Syyskuussa Ranskassa asuvat vasemmistolaiset espanjalaiset kokosivat joukkonsa ja ylittivät Pyreneet, mutta hyökkäys torjuttiin.  Pohjois-Espanjassa toimi kuitenkin pieniä sissijoukkoja aina vuoteen 1951 asti.
Diktaattori Hitlerin kaatumisen jälkeen Ranska ilmaisi mielipiteensä Francosta sulkemalla Espanjan ja Ranskan erottavan rajalinjan maaliskuussa 1946.

YK:n yleiskokous vuonna 1946 kehotti kaikkia jäsenmaita sulkemaan suurlähetystönsä Madridissa, mikä päätöslausuma kumottiin vasta vuonna 1955.   Niinpä Franco julisti Espanjan kuningaskunnaksi 26.7.1947 kansanäänestyksen jälkeen.   Kansanäänestyksen tulosta tulkittiin siten, että Franco on elinikäinen hallitsija ja Don Juan de Borbónin poika Juan Carlos koulutettaisiin hänen seuraajakseen, mistä Franco oli sopinut Don Juan Borbónin kanssa.  Nyt muu maailma alkoi leppyä Francolle.  Ranskan raja avattiin. Espanja sopi USA:n kanssa sotilaallisesta yhteistyöstä.  YK kumosi vuoden 1946 päätöslauselman.  

Francolaisuuden alkuaika oli pelkkää taantumaa.  Vasta vuosina 1951-1973 Espanja alkoi kehittyä ja sellaisella vauhdilla, että samaan olivat muut Länsi-Euroopan maat käyttäneet sata vuotta, kunnes vuoden1973 öljyn hinnan nousu aiheutti maailmanlaajuisen lamakauden.  

Vuonna 1953 USA:n kanssa sovittuun sotilastukikohtasopimukseen oli sisältynyt rahoitus- ja talousapua koskeva osa.   USA:n apu onkin ollut Espanjan teollisuuden tärkein kasvutekijä.
Espanja hyväksyttiin YK:n jäseneksi vuonna 1955.

Vuodesta 1962 lähtien kansantulon ja omaisuustulojen vuosittainen kasvuvauhti oli seitsemän prosenttia vuodessa. No, sata vuotta olikin noustu yhden prosenttiyksikön vuosivauhdilla!    Suunniteltu kasvu perustui kuluttajaan.  Siksi teollisuustuotannossa panostettiin televisioihin, autoihin ja jääkaappeihin.   Vuonna 1962 Espanja haki ensimmäisen kerran Euroopan Unionin jäsennyyttä, minne maa hyväksyttiin 1986.
Johtavat teollisuudenhaarat olivat kemian-, teräs-, laivanrakennus-, auto- ja kodinkoneteollisuus,  jotka sitten laman alkaessa 1973 eniten myös kärsivät maailmantalouden taantumasta ja jälleen oli vuorossa yhden prosentin talouskasvu kymmenen vuoden ajan.

Aurinkorannikon ykköslomakohde Torremolinos pääsi kuin varkain kehittymään Francon aikanakin yöelämän paratiisiksi.  24.07.2011 tuli kuluneeksi 40 vuotta Torremolinoksen puhdistuksesta.  24.07.1971 aseistautuneet poliisit valtasivat kuvernööri Victor Arroyon määräyksestä Torremolinoksen. Huora- ja homobaarit suljettiin ja sakkoja jaeltiin.  Ensimmäisenä meni kiinni Sala de Fiestas Caramela ja Eva-baari  Pasaje Begoñalla, mikä oli poliisiiskun pääkohde. Iskussa pidätettiin 114 espanjalaista ja ulkolaista lomailijaa.

Talouden lama heikensi taas kerran uskoa Francon hallintoon.  Pääministeri Carrero Blanco, Francon luottomies,  murhattiin ETA:n toimesta  20.12.1973 räjäytyksessä Madridin keskustassa.   Ja paineita lisäsi Portugalin diktaattorin seuraajan  pääministerin Marcello José Caetanon heivaaminen syrjään neilikkavallankumouksessa  24.4.1974.   Franco joutui jälleen lepyttelemään kansaa ja nimitti koko valtakautensa ensimmäisen siviilin,  Carlos Arias Navarron pääministeriksi 12.2.1974.

ETA  (Euskadi ta Askatasasuna)  on baskien itsenäisyyttä ajava,  vuonna 1959 perustettu järjestö vastustamaan Francon diktatuuria.  Aseellisen vastarinnan se aloitti 1960-luvulla.
Nykyinen, vuonna 1844 perustettu, Guardia Civil toimi Francisco Francon kansalliskaartina.

Francon aikana naiset menettivät vuoden 1931 perustuslaissa saavutetut oikeudet, tasa-arvon ja äänioikeuden.  Naisen rooli oli olla vaimo ja huolehtia kodista.   Naimisissa olevilla naisilla ei ollut pääsyä työmarkkinoille. Naimattoman naisen avioituminen aiheutti työpaikan menettämisen kuukausi ennen häitä.   Francon aika on aikaa, jolloin nainen ei voinut yksin nostaa rahaa edes avioparin yhteiseltä pankkitililtä.

Edelleen  tänä päivänä  (v. 2010) Andalucíassa närästää se, että  Francon ajan uhreille maksetaan  949.000 euron korvaukset,  mutta  nykyterrorismin uhreille  vain  80.000 euron  korvaukset. 


Ylermi Valli, toimittaja

 
 
 
Lähteet:
 
D. Juan Bosch Cusi:   Historia de España
Juan Lalaguna:   Matkaopas historiaan,  Espanja
Sanomalehti SUR, Málaga

HomeFavorite LinksTelephone directoryService GuideRentals and SalesContact UsCosta del SolEspanjan historiaa