Home
Favorite Links
Telephone directory
Service Guide
Rentals and Sales
Contact Us
Costa del Sol
Espanjan historiaa
Telemailer S.L
Guia Costa del Sol
Uutiset
Malaga
Malagan esihistoria
Torremolinos
Benalmadena
Fuengirola
Marbella
Madrid
Muu Espanja
Välimeren dieetti
Välimeren dieetti ja syöpä
Muu EspanjaAragón     Baleares     Barcelona     Canarias  Ceuta   Kanarian saaret
     León  Melilla    Santiago de Compostela

Segovia


Aragón

Aragónin hiihtokeskus on maailman kahdennaksi suurin ja suurin Espanjassa.   Candanchún hiihtokeskus  perustettiin jo vuonna 1928 ja on siis 80 vuotta vanha.  Vuonna 2009 siellä vieraili  1.700.000 laskettelijaa.    Nyt  suunnitelmissa on laajentaa Aragón Ski Circus käsittämään hiihtokeskukset  Astún, Canal Roya, Canfranc-Estación ja Formigal  yhdeksi suureksi hiihtokeskukseksi.
Aragonin gastronomia  on kuuluisa herkuistaan Melocotón de Calanda  (persikka),  Jamón de Teruel  (kinkku), Ternasco de Aragón  ja  oliiviöljystä  Aceite del Bajo Aragón.

 

Baleares

Baleaarien gastronomia  on kuuluisa herkuistaan  Ensaimada  (kakku),   oliiviöljystä  Aceite de Mallorca,  Queso de Mahón  (juusto)  ja   Sobrasada  (puolikypsä makkara).


Barcelona

Turistin ei kannata yrittää nauttia auringonpaisteesta aivan täysillä Barcelonassa.  Kävely ilman paitaa tuo 300 euron sakon. Ja alastomuus, eli  uimahousuissa tai bikineissä liikkuminen kaupungilla maksaa 500 euroa. 

Barcelona on vaurain ja kiinnostavin espanjalainen kaupunki.  Niinpä matkailijoiden keskuudessa Barcelona on Espanjan ykköskohde. 
Iberien Barcino sai nimensä karthagolaisen  perustajansa  Hamilkar Barkasin,  Hannibalin poika,  mukaan  230 eaa.    Roomalaiset nimesivät sen  Julia Faventiaksi,  joka oli Hispania Tarraconensiksen Laietanian pääkaupunki.  Frankit tuhosivat kaupungin vuonna 263.  Roomalaiset rakensivat kaupungin uudelleen ja lisäsivät muurin sen  suojaksi. 
Länsigoottien kuningas Ataulf teki Barcelonasta pääkaupunkins vuonna 415,  minkä johdosta Katalonia voi tarkoittaa myös goottien maata. 
Barcelona oli muslimien kaupunki lähes sata vuotta, kunnes Kaarle Suuren poika, Ludvig Hurskas ajoi muslimit pois  vuonna  801 ja perusti Espanjan markin  rajamaakunnakseen. 
Kreivi Wilfred hankki vuonna 874 kreivikunnalleen itsenäisyyden Kaarle Kaljupäältä.  Barcelona eli vuosia Córdoban kalifikunnan varjossa.  Al-Mansur ryösti kaupungin vuonna 985 ja hänen poikansa uudelleen vuonna 1003. 
Katalonia ja Aragonia yhdistyivät avioliiton sitein liittovaltioksi vuonna 1137.  Barcelonasta tuli Aragonian pääkaupunki ja se laajeni Murciaan ja Languedociin asti ja meren ylitse Baleaareille, Sardiniaan, Sisiliaan ja  Kreikkaan.  Se oli 1200-1300-luvuilla Välimeren kaupallinen ja sotilaallinen mahti.  Meriherruudesta kertovat aikakauden loistokkaat rakennukset ja merenkulun lait, joista muut Välimeren maat ottivat mallia.  
1300-luvun puolivälin ruttoepidemiaa seurasivat 1400-luvun kruununperimyssodat ja  sisällissodat ja  Kastilian ja Aragonian dynastinen liitto vuonna 1479.   Polittiinen ja kaupallinen valta siirtyi Atlantin  rannikolle  ja  Barcelona jäi yksin 1500-luvun lopulle  saakka. Sen jälkeen kaupungin asema  parani  ja se onkin kukoistanut 1700-luvulta aina  nykyaikaan asti huolimatta jatkuvista kamppailuista itsenäisyyden ja identiteetin säilyttämisen puolesta. 
Kaupunkia ovat uhanneet Ranskan ja Kastilian hyökkäykset ja 1800-1900 lukujen poliittiset  ja  yhteiskunnalliset selkkaukset. 
Arkkitehti Antonio Gaudín tuotanto on ehkä paras esimerkki Katalonian 1900-luvun alun kulttuurisista ja taloudellisista ponnisteluista. Hänen persoonallisia töitä voi ihailla eri puolilla  Barcelonaa. 
Barcelona oli Tasavaltalaisen Espanjan viimeinen  linnoitus sen  kukistumiseen asti tammikuuhun 1939,  jolloin  Barcelona joutui taas kerran kastilialaisten alistamaksi. 
Tänään  Barcelona on Katalonian itsehallintoalueen pääkaupunki.

Barcelona on tunnettu runsaasta museotarjonnastaan.

Katalonian gastronomia  on kuuluisa herkuistaan  Salchicón de Vic  (makkara),  Arrós Delta de  l`Ebre  (riisi),  oliiviöljystä  Aceite Baix Ebre-Montsiá,  Patatas de Padres  (peruna),  oliiviöljystä  Aceite  Siurana,  oliiviöljystä  Aceite de Terra Alta,  oliiviöljystä  Aceite Les Garrigues,  Mantequilla l`Alt Urgell,  Manzana de Girona  (omena),   Turrón  de Agramunt  (valmistettu mantelimassasta),  Calcots de Valls,  Queso de l´Alt Urgell  (juusto),  Avellana de Reus  (pähkinä)  ja   Pollo y Capón del Prat  (kana ja salvokukko). 


Kataloniassa kiellettiin 28.7.2010 härkätaistelut. Kielto astuu voimaan  tammikuussa  2012. 
Härkätaisteluelinkeinon osuus Espanjan BKT:sta on 1,5%.  Jokainen härkätaistelutilaisuus tuottaa espanjalaisen KELAn kassaan 6.500 euroa. 

Canarias
 
Kanarian gastronomia  on kuuluisa juustoistaan  Queso Palmero  ja  Queso  Majorero.  

Ceuta

Ceuta on vanha kaupunki, jolla on ollut hallitsijoita foinikialisista alkaen ja sittemmin kreikkalaiset ja karthagolaiset.   Roomalaiset saivat kaupungin haltuunsa  vuonna 26 eaa.  Andaluciaan Ceuta liitettiin vuonna 69 jaa.  Muslimit valloittivat Ceutan  vuonna  710.   Vuonna  1415 Ceutan valloittivat portugalilaiset.  Espanjan-Portugalin liittovaltion hajottua 1580 Ceuta itse päätti jäädä espanjalaiseksi,  minkä Marokko tunnustanut.   
Ceuta sijaitsee Marokon rannikolla vastapäätä Gibraltaria.  Marokko on useissa sopimuksissa tunnustanut Ceutan  espanjalaisuuden.    Gibraltarin salmen leveys on 21 kilometriä ja salmi ylittyy lautalla puolessa tunnissa.   Ceuta on ympäröity paitsi linnoitusmuurein, myös panssariverkkoaidalla muusta Afrikasta. 
Ceuta mainostaa itseään neljän kulttuurin kaupungiksi.  Kaupungissa elävät sulassa sovussa juutalaiset, kristityt, muslimit ja hindut.   Kaupungin pinta-ala on 19 neliökilometriä ja asukkaita on 75.000. 
Ceuta kasvattaa kaupunkia merelle päin.  Uutta on huvipursisatama ja suuri vapaa-ajan keskus kasinoineen. 
Ceuta on Espanjan ilmavoimien sotilastukikohta.
Ceuta kärsii vakavasti afrikkalaispakolaisuudesta. Heinäkuussa 2010 kaupunkiin tuli 36 pakolaista. Heinäkuussa 2011 300 pakolaista.  Ceutan pakolaiskeskus on tarkoitettu 500 pakolaiselle, mutta keskuksessa on nyt 700 pakolaista. 

Ceuta Video

Girona


Kanarian saaret

Kanarian gastronomia  on kuuluisa juustoistaan  Queso Palmero  ja  Queso  Majorero.

León

Vuonna 2010 vanha Leónin kuningaskunta täytti  1.100 vuotta.

Castilla y Leónin gastronomia  on kuuluisa herkuistaan  Lechazo,  Alubia de la Bañeza  (papu),  Lenteja de La Armuña  (papu),  Pimiento del Bierzo,  Mantecadas de  Astorga  (eräänlainen pikkuleipä),  Queso de Valdeón  (juusto),  Manzana Reineta de Bierzo  (omena),  Botillo del Bierzo,  Judías de El Barco de Ávila,  Cecina de León,  Embutidos de Guijuelo  (leikkeleet, makkarat),  Carne de Morucha de Salamanca  (liharuoka),  Carne de Ávila  (liharuoka),  Mantequilla de Soria  (voi),  Queso Zamorano  (juusto),  Garbanzo de Fuentesaúco  ja Lenteja Pardina de Tierra de Campos.  

Melilla 

Melilla on Espanjan autonominen  kaupunki Pohjois-Afrikassa Marokon rannikolla. Pinta-ala on 13,4 neliökilometriä ja asukkaita 66 871 (2006).
Espanjalaiset valtasivat kaupungin vuonna 1497 ja ovat hallinneet sitä siitä lähtien. Kaupunki on kuitenkin joutunut useaan otteeseen historiansa aikana Rif-vuorten heimoarmeijoiden ja Marokon sulttaanien hyökkäysten kohteeksi. Vasta 1780 solmitussa Aranjuezin sopimuksessa Marokko hyväksyi Espanjan herruuden Melillassa.
Maaliskuussa 1983 Marokko julisti Ceutan ja Melillan saartoon. Taloudellinen yhteistyösopimus Marokon ja Espanjan välillä 1988 paransi kuitenkin suhteita.

Melilla Video

Santiago de Compostela

Galician gastronomia  on kuuluisa herkuistaan  Pimento de Padrón  (paprika),   Pimento de  Arnola  (paprika),   Pimento de  Oimbra  (paprika),   Pimento  de  Couto  (paprika),   Miel  (hunaja),  Tarta de Santiago  (torttu),  Queso  Arzúa Ulloa  (juusto), Queso Tetilla  (juusto),  Castaña  (kastanja),  Patata  (peruna),  Faba de Lourenzá  (papu),  Queso Cebreiro  (juusto),  Lacón y Grelos  (paisti),  Mejillón  (sinisimpukka)  ja  Pan de Cea  (leipä). 

Segovia

Segovia  oli roomalaisille Segóbriga.  Segovian kehitys on tyyppillinen iberialaisasutuksen kehitys Espanjassa.   Segovia sijaitsee Duero-joen  sivuhaaran varrella linnoituksena, mikä suojasi asukkaita muslimien hyökkäyksiltä.  Segovian linna  Alcázar rakennettiin roomalaisten ja arabilaisten perustusten päälle.  Linna tuhoutui torneja lukuunottamatta tulipalossa  vuonna  1862.   Linnan nykyiset rakenteet ovat peräisin  vuonna  1882 aloitetuista suurista  korjaustöistä.  Segoviassa on linnoitusten lisäksi kirkkoja, kuninkaallisia  ja  muita ylhäisön palatseja.    Lisäksi siellä on kuuluisa roomalainen vesijohto, joka on rakennettu Trajanuksen aikana.  Trajanus oli Rooman keisari vuodet 98-117. 
Segovian lähistöllä sijaitsevat muinaisen  Caucan rauniot muistuttamassa, että   siellä syntyi Rooman keisari Theodosius iberialaisen äidin Thermantian lapsena vuonna 346.   Theodosius I Suuri oli Rooman keisari vuodet 379-395. 
1500-luvulle tultaessa Segovia oli hankkinut itselleen erinomaisen maineen korkealuokkaisen merinovillakankaan  tuottajana. 

Castilla y Leónin gastronomia  on kuuluisa herkuistaan  Lechazo,  Alubia de la Bañeza  (papu),  Lenteja de La Armuña  (papu),  Pimiento del Bierzo,  Mantecadas de  Astorga  (eräänlainen pikkuleipä),  Queso de Valdeón  (juusto),  Manzana Reineta de Bierzo  (omena),  Botillo del Bierzo,  Judías de El Barco de Ávila,  Cecina de León,  Embutidos de Guijuelo  (leikkeleet, makkarat),  Carne de Morucha de Salamanca  (liharuoka),  Carne de Ávila  (liharuoka),  Mantequilla de Soria  (voi),  Queso Zamorano  (juusto),  Garbanzo de Fuentesaúco  ja Lenteja Pardina de Tierra de Campos.   
 

Girona  

Girona ligger  mellan havet och Pyrenéerna,  100 km  norr om  Barcelona och ca 60 km fran den franska gränsen,  och.   Girona  är huvudstad in provinsen med samma  namn.
Call, det är Kataloniens, kanske till och med Europas mest välbevarade  judiska kvarter.   Väggarna gömmer fortfarande deras historia.
Det var inte  judarna som kom till Katalonien, utan  Katalonien som krundades där, var det sedan
urminnes  tider bott judar.   Med säkerhet vet man, att  det i det första arhundradet e.Kr. bodde judar i omradet, som senaren skulle bli Katalonien.  Denna befolkningsgrupp växte, och under det sjätte eller sjunde arhundradet infördes en lag, som tvingade judar att bo samlade i en egen stadsdel som kallades judería eller barrio judio, som i dagens moderna sprak ä det samma som mghetto.
Stadsmuren byggdes av Karolinerna ock sträcker sig längs med stadens östra del.   Den är en av de mest kompleta  gamla stadsmurar i Spanien, och man far ett mycket  bra intryck av staden därifran.  Man ser även resterna av den gamla romerska vägen som anslöt Rom med Tarragona.  Staden har ocksa ett gammalt arabiskt bad.
I Girona finns det  gagator i den gamla och i  den nya stasdelen. I
  den nya stasdelen ligger flesta butiker, som man ocksa bör besöka.  Staden har flera museer, inklusive  ett som visar hordens epoker,  gallerier  och  ett bra utbud av restauranger.    

 

HomeFavorite LinksTelephone directoryService GuideRentals and SalesContact UsCosta del SolEspanjan historiaa