Home
Favorite Links
Telephone directory
Service Guide
Rentals and Sales
Contact Us
Costa del Sol
Espanjan historiaa
Telemailer S.L
Guia Costa del Sol
Ennen ajanlaskun alkua
Ajanlaskun alettua
Islamilainen Espanja 711-1492
Kristitty Espanja
Espanjan yhdistyminen
Espanjan imperiumi
Lopun alku
Espanja 1800-luvulla
Espanjan sisällissota
Francon aika
Espanja palaa monarkiaan
Espanjan nykyaika
Espanja palaa monarkiaan

Don Juan Carlos I Borbón   1975-2014


Franco kuoli 20.11.1975 kärsittyään yli vuoden ajan verenkiertohäiriöstä.   Don Juan Carlos julistettiin kuninkaaksi 22.11.1975.   Jo vuonna 1969 Franco oli hankkinut Juan Carlosille virallisen nimityksen valtionpäämiehen seuraajaksi Espanjan kuninkaana lepytelläkseen alati päätään nostavia monarkisteja.  Espanjan kuningas Juan Carlos I  on Alfonso XIII:n pojanpoika. 

Kuninkaan asema ei ollut helppo.  Vain hetki ennen kuninkaaksi julistamista äärioikeistolaisen Uuden Voiman johtaja oli sanonut, ettei ole kysymys monarkian palauttamisesta, vaan francolaisen monarkian jatkamisesta.   Juan Carlos joutui aloittamaan francolaisen valtiokoneiston kanssa ja pääministerinä oli edelleen Don Carlos Arias Navarro.   
Monarkian laillisuutta ei koskaan kuitenkaan kyseenalaistettu.  


Vuonna 1978 perustuslain monarkiapykälät hyväksyttiin soraäänittä, vaikka ne laajensivat hallitsijan valtaa.   Perustuslaissa todettiin, että monarkki nauttii koskemattomuuden suojaa, eikä häntä voida asettaa syytteeseen teoistaan.  Kuningas on virallisesti valtion päämies,  mutta kuitenkin vain muodollisesti.  Kuningas ei kuitenkaan voi kieltäytyä allekirjoittamasta lakiehdotuksia.
Adolfo Suárez (UCD) pääministeriksi 1976

Vuonna 1976 Juan Carlos teki ensimmäisen valtiopäiväteon saamalla pääministeri Navarron eroamaan ja nimittämällä uudeksi pääministeriksi Adolfo Suárezin.   Vuonna 1976 viimeiset francolaiset valtiopäivät hyväksyivät poliittisia uudistuksia, jotka hajottivat heidät itsensä.   Uudistukset hyväksyttiin selkeästi myös kansanäänestyksessä.   PSOE,  Espanjan sosialistipuolue laillistettiin myös tuolloin,  vuonna 1977.   Mutta.  Tammikuussa murhattiin keskellä Madridia viisi ammattiyhdistysasianajajaa. 

Espanjan kansantalouden tila heikkeni edelleen.   Vuonna 1977 työttömyys oli lähes 22 prosenttia ja inflaatiovauhti saman vuoden syksyllä 40 prosenttia.

Kuningas määräsi ensimmäiset vapaat vaalit pidettäväksi 15.6.1977.   Edelliset vaalithan olivat olleet vuonna 1936.
Äänestysprosentti vaaleissa oli huikea, 80 prosenttia ja äänioikeutettuja oli 23 miljoonaa.   Juan Carlos I:n isä luopui oikeudestaan kruunuun kuukausi ennen vaaleja.

Ensimmäiset vapaat ammattiyhdistysvaalit pidettiin helmikuussa 1978.
Kaikki tämä oli oikeistolle ja upseeristolle liikaa.   Guardia Civilin everstiluutnantti Antonio Tejero, majuri Ricardo Saenz Ynestrillas ja eversti, jonka nimi ei ole tiedossa, suunnittelivat Operacíon Galaxian, vallankaappausyrityksen,  kahvila Galaxiassa Madridissa marraskuun 17. päivälle 1978,  jolloin kuningas olisi Meksikossa.    Suunnittelutilaisuudessa olivat paikalla myös Guardia Civilin jalkaväen kapteeni ja armeijan jalkaväen komentaja, jotka kertoivat salajuonesta esimiehilleen.

Madridin kaupunginjohtajana  15.5.1979-19.1.1986  ollut   Don Enrique Tirno Galván  vasta loi kaupungista sivistyneen ja nykyaikaisen elämänmuodon keskuksen,  vaikka  Madridin oli julistanut pääkaupungiksi  Filip  II  jo  vuonna  1561,  mutta kaupungin merkitys oli perustunut vuosisadat vain siihen, että kaupunki sijaitsee maan keskipisteessä.


Don Felipe VI  2014-
 Espanjan kuningas Felipe VI  on Juan Carlos I:n poika.


Ylermi Valli, toimittaja
  
 
Lähteet:
 
D. Juan Bosch Cusi:   Historia de España
Juan Lalaguna:   Matkaopas historiaan,  Espanja
HomeFavorite LinksTelephone directoryService GuideRentals and SalesContact UsCosta del SolEspanjan historiaa